Šríkand

Jedinečná pochoutka z jogurtu, jednoduché, levné, chutné, úžasné!!

Přes noc (10 - 12 hodin) nechte v chladné místnosti odkapat přes plátýnko přírodní jogurt (4 litry). Odkapaný jogurt oslaďte podle potřeby cukrem (0,2 kg) a dochuťte nastrouhanou kůrou ze dvou až tří citrónů. Lze také dochutit rozmixovanými jahodami, borůvkami, oblíbenou marmeládou, nakrájenými oříšky, šafránem atd. Dobře (ale opravdu dobře!) zamíchejte. Máte-li šlehač, použijte ho nebo důkladně rozšlehejte metličkou na šlehání.

V létě podáváme chlazené, v zimě podávajte při pokojové teplotě - osvěžující trhák, který bude mít úspěch u všech Vašich hostů. (Odkapanou syrovátku můžete použít na pečení domácího chlebu.)

Asi si řeknete, čtyři litry jogurtu není levná záležitost, ale na to Vám poradíme fintu. Jogurt si jednoduše můžete udělat sami za minimální cenu. Čtyři litry mléka ohřejte na tělesnou teplotu. (Když do mléka ponoříte malíček a mléko vás nechladí ani nehřeje, máte požadovanou teplotu.) Do teplého mléka vmíchejte 1,5 dl přírodního jogurtu a nechte v teple stát 6 hodin. (Nejlepší je hrnec zabalit do deky nebo ručníku a dát k topení.) Po šesti hodinách dejte jogurt do chladničky. Takový domácí jogurt můžete dále použít jako násadu na výrobu dalšího jogurtu, čímž se cena ještě sníží.

Ž
e domácí jogurt je nesrovnatelně lepší než jogurt kupovaný, nemusíme ani zdůrazňovat.


Dobrou chuť!

<<< zpět