Šríkand
Jedinečná
pochoutka z jogurtu, jednoduché, levné, chutné, úžasné!!
Přes
noc (10 - 12 hodin) nechte v chladné místnosti odkapat
přes plátýnko přírodní jogurt (4 litry). Odkapaný
jogurt oslaďte podle potřeby cukrem (0,2 kg) a dochuťte
nastrouhanou kůrou ze dvou až tří citrónů. Lze také
dochutit rozmixovanými jahodami, borůvkami, oblíbenou
marmeládou, nakrájenými oříšky, šafránem atd. Dobře
(ale opravdu dobře!) zamíchejte. Máte-li šlehač, použijte
ho nebo důkladně rozšlehejte metličkou na šlehání.
V
létě podáváme chlazené, v zimě podávajte při pokojové
teplotě - osvěžující trhák, který bude mít úspěch
u všech Vašich hostů. (Odkapanou syrovátku můžete
použít na pečení domácího
chlebu.)
Asi
si řeknete, čtyři litry jogurtu není levná záležitost,
ale na to Vám poradíme fintu. Jogurt si jednoduše
můžete udělat sami za minimální cenu. Čtyři
litry mléka ohřejte na tělesnou teplotu. (Když do
mléka ponoříte malíček a mléko vás nechladí ani
nehřeje, máte požadovanou teplotu.) Do teplého mléka
vmíchejte 1,5 dl přírodního jogurtu a nechte v teple
stát 6 hodin. (Nejlepší je hrnec zabalit do deky
nebo ručníku a dát k topení.) Po šesti hodinách
dejte jogurt do chladničky. Takový domácí jogurt
můžete dále použít jako násadu na výrobu dalšího
jogurtu, čímž se cena ještě sníží.
Že
domácí jogurt je nesrovnatelně lepší než jogurt
kupovaný, nemusíme ani zdůrazňovat.
Dobrou chuť!
<<<
zpět
|